zaterdag 16 oktober 2010

kerstboom versiering van vilt

Het is nu toch echt weer herfst en we moeten de gezelligheid dus weer binnen zoeken. En wat is er dan leuker dan je alvast een beetje te gaan richten op de komende feestdagen.

Als je een beetje creatief en handig bent, is het misschien leuk om een volledig nieuwe look voor de kerstboom te gaan maken. Het levert je voor weinig geld een super hippe kerstboom op!


Vilt is daarvoor het ideale materiaal. Makkelijk te verwerken en verkrijgbaar in eindeloos veel kleurtjes.
Er zijn 2 soorten vilt: het gebruikelijke hobbyvilt dat je op veel plekken kunt kopen voor ongeveer 70 eurocent per lapje, of (mooier en iets duurder) wolvilt.
Wolvilt koop ik zelf altijd via internet. Je koopt het meestal in stroken van 25 cm breed en 80 cm lang (maar verschillende verkopers bieden verschillende afmetingen aan). Google op "wolvilt", en je vindt een hele reeks van Nederlandse aanbieders, o.a. op marktplaats, en je hebt het vilt binnen een paar dagen in huis.
Verder heb je vulling nodig als je de figuren wilt opvullen. Bijna overalverkrijgbaar in zakjes bij fourniturenwinkels.

En dan aan de slag:

Stap 1 is natuurlijk bepalen welke kleuren je wilt gebruiken. Dat kan uiteraard variëren van  alle versiering in 1 kleur (bv roomwit), tot zoveel mogelijk felle kleurtjes. The choice is yours!

Stap 2 is wát ga je maken. Ben je nog niet zo ervaren, hou het dan simpel. Gebruik een paar eenvoudige vormen, zoals cirkels of hartjes.
Ben je een ervaren borduurster dan kun je helemaal los gaan, engeltjes, kerstmannen, dieren, the sky is the limit!
Patronen zijn dikwijls op internet te vinden. Vooral op Amerikaanse blogs kun je vanalles vinden. Google op felt+christmas+decorations, en er gaat een wereld voor je open..........

Stap 3: hoé zet je de decoraties in elkaar. Vilt rafelt niet, dus kleine rijgsteekjes zijn voldoende. Ook wordt er veel met de festonsteek gewerkt. Op de foto hieronder kun je zien hoe je die maakt.




festonsteek




rijgsteek

Om een figuurtje te kunnen opvullen, laat je een stukje van een paar cm open, en maakt de laatste steken pas ná het opvullen.

Hieronder ter inspiratie een paar voorbeelden uit mijn webwinkel!



opgevulde kerstboommeisjes


diertjes van vilt die je niet hoeft te borduren of op te vullen
 Hou je niet zo van borduren maar kun je wel héél netjes knippen, dan zijn de diertjes op de foto hier boven misschien ook een goed idee! Knip de diertjes of andere vormen uit met een scherp schaartje, maak een gaatje aan de bovenkant, en maak een hangertje van smal band of lint, en klaar ...... Lijn hiervoor wel 2 lagen vilt op elkaar voor de stevigheid. Dit kun je het best doen met textiellijm (hobby- en fourniturenwinkels) en laat de lijm goed drogen voor je gaat knippen.

Kijk ook eens op fotosite flickr met de trefwoorden felt + christmas, en als je dan nog geen inspiratie hebt ............ geweldig! Zeker voor de echte kerst- en/of vilt-freaks!

Tot slot een gratis patroon voor de echte liefhebber! Het is een vintage patroon uit de 50-er jaren van een schattig olifantje. Print het patroon uit, en verklein het daarbij tot de grootte die jij wilt hebben. Knip het netjes uit vilt, naai het in elkaar en je hebt een indrukwekkende vintage kerstboom versiering!



Veel plezier met je kerst projecten van vilt, en een very cute weekend gewenst!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten